3 Ιουνίου 2016

Τεχνοτροπία Decoupage:Ποια Χαρτιά να διαλέξω;

χαρτια για decoupage,ποια χαρτια να διαλεξω για ντεκουπαζ,ντεκουπαζ με χαρτοπετσετες,decoupage με ριζοχαρτα
via etsy.com

"Ένα πολύ βασικό κομμάτι για την τέχνη του decoupage είναι τα σχέδια που θα διαλέξουμε για να στολίσουμε το αντικείμενο μας...


Πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαρτιού και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να τους διακρίνουμε, αφού κάθε τύπος απαιτεί και ξεχωριστή προετοιμασία.

Για το decoupage, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτες, που είναι και περισσότερο γνωστές στο χώρο μας ή φωτογραφίες που όμως μεταφέρονται με ειδικό τρόπο στο αντικείμενο που διακοσμούμε (medium transfer) ή χαρτιά.

Όσον αφορά τα χαρτιά η πιο σημαντική  διαφορά τους είναι το βάρος τους. Έτσι έχουμε τις εξής κατηγορίες:

χαρτια για decoupage,ποια χαρτια να διαλεξω για ντεκουπαζ,ντεκουπαζ με χαρτοπετσετες,decoupage με ριζοχαρτα
via ebay.co.uk

-Ριζόχαρτα 20-40 gr τα οποία χωρίζονται σε αυτά με ίνες και σε αυτά χωρίς ίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ριζόχαρτα είναι τα πιο εύκολα στην χρήση τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα χαρτιά.

-Χαρτιά 60-85 gr που επίσης είναι πολύ εύχρηστα στην δουλειά μας.

-Χαρτιά 100 gr που όμως απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε, με διάφορες σκιάσεις, την εικόνα με το αντικείμενο μας. 

Επιπλέον υπάρχουν πολύ όμορφα χαρτιά, ιδανικά για scrapbooking (120-140 gr) που όμως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για decoupage, αν θέλουμε να καλύψουμε μια ολόκληρη επιφάνεια ή σαν φόντο.


χαρτια για decoupage,ποια χαρτια να διαλεξω για ντεκουπαζ,ντεκουπαζ με χαρτοπετσετες,decoupage με ριζοχαρτα
via shabbyfufublog.com

Οι συμβουλές που σας παραθέτω παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πείρας μου, η οποία νομίζω ότι είναι εμφανής στα έργα  μου. Είναι λοιπόν ωφέλιμο πριν από κάθε αγορά σας να διαβάζετε την περιγραφή του κάθε χαρτιού ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, να  απαιτείτε από τους ίδιους τους πωλητές να σας ενημερώσουν για το είδος χαρτιού που πουλάνε.

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για την προετοιμασία κάθε χαρτιού και γενικότερα για την τεχνική του decoupage, μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα που παραδίδω.  Αν έχετε κάποια απορία, ευχαρίστως να σας βοηθήσω."